ENERGETSKA UČINKOVITOST

Energetska učinkovitost

Energetska obnova višestamenih zgrada - odgoda poziva
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo na svojim stranicama obavijest o prolongiranju objave Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada na rok od 30 dana.
Obavijest se nalazi na linku.


 

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju kod prodaje ili iznajmljivanja zgrada odnosno samostalne uporabne cjeline (stan, poslovni prostor) potrebno je imati energetski certifikat koji se izrađuje temeljem energetskoga pregleda zgrade te se izdaje na rok od 10 godina.

Energetski certifikat posjeduje osim općih podataka i podatke o potrebnoj energiji temeljem čega se dokazuje razred energetske učinkovitosti (od A+ kao najučinkovitiji do G kao najmanje učinkovit). Energetski pregledom se daje i prijedlog mjera za poboljšanje energetskih svojstva zgrade. Temeljem navedenoga izrađuje se projekt energetske obnove zgrade koji sadrži sve mjere za poboljšanje svojstva navedenih u energetskom pregledu.

Budući da većina zgrada u Hrvatskoj spada u energetski najučinkovitije razrede i velikom potrošnjom energije, energetska obnova zgrada je postala jedna od značajnih aktivnosti u građevinarstvu.

Posljednjih nekoliko godina putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Stambeni inženjering je u dogovoru sa suvlasnicima naručio izradu energetskih pregleda s izdavanjem certifikata i projektne dokumentacije energetske obnove temeljem istog, za više od 60 stambenih zgrada, odnosno tijekom provedenih natječaja FZOEU-a energetski obnovili više stambenih zgrada (fasade, krovovi, stolarija itd..) smanjili potrošnju energenta i do 75%, uz subvenciju do 40% opravdanih troškova sanacije od strane FZOEU-a kao i dodatna sredstva preko EBRD-a, te smo do sada osigurali zgradama bespovratna sredstva u iznosu većem od 3 milijuna kuna.

Od kraja 2016. pa nadalje objavljivati će se natječaji za energetsku obnovu zgrada putem Ministarstva graditeljstva odnosno FZOEU-a za donacijom do 60% opravdanih troškova investicija iz sredstava EU.

Dosadašnji projekti
Stambeni inženjering d.o.o. - Energetska učinkovitost

Okončane energetske obnove

Temeljem  javnog poziva od 10/2016 godine, zahvaljujući suvlasnicima zgrada, izvoditeljima radova, nadzornim inženjerima i voditeljima projekata uspješno su tijekom 2018 i 2019 godine okončane energetske obnove ugovorenih zgrada uz donacije iz fondova EU-a u iznosu od 60% opravdanih troškova. 

Obnovljene su zgrade:

- Schiavuzzijev prilaz 51
- Rimske centurijacije 22/Karlovačka 31
- H.Kiša 2 i 4
- D.Vitezića 50 i 52
- Kochova 6 i 8
- Kochova 15
 
Vlastitim sredstvima suvlasnika obnovljeno je pročelje stambene zgrade Rakovčeva 56.

Galerija fotografija